loader image
Puslespil i rød og blå

URNFIELD

Netværksprojekt

Ikon nætværksprojekt
URNFIELD” er et netværksprojekt.

Tilskud

Ikon tilskud
99.292 €

Projektperiode

Ikon projektperiode
01.08.2021 – 01.07.2022

Leadpartner

Ikon Leadpartner
Zentrum für Baltische und Skandinavische Archäologie, Stiftung Schleswig-Holsteinische Landesmuseen

Projektbeskrivelse


URNFIELD er et netværksprojekt der vil undersøge og formidle det forhistoriske tuegravsfænomen i den dansk-tyske grænseregion.

Tuegravsfænomenet var den dominerende begravelsesform i den tidlige jernalder for ca. 2.500 år siden. De døde blev her kremeret under åben himmel og når ligbålet var afkølet blev de jordiske rester indsamlet i en urne. Urnen blev begravet og henover graven blev der etableret en mindre jordtue, der også har lagt navn til det arkæologiske fænomen. Tuegrave med børn, mænd og kvinder blev anlagt tæt side om side og rundt omkring i den dansk-tyske grænseregion findes der kæmpestore gravfelter med hundredevis eller i nogle tilfælde endog tusindvis af tuegrave.

Arkæologer har udgravet tusindvis af tuegrave i løbet af de sidste hundrede år, men forskningen har desværre ofte været nationalt fokuseret; danske arkæologer undersøger dansk materiale og tyske arkæologer undersøger tysk materiale. Der findes ikke noget samlet overblik over tuegravsfænomenet og forskningen kommer herved nemt til at overse de ligheder og uligheder gravskikken måtte rumme på tværs af grænseregionen. Det nationale fokus har tidligere været politisk motiveret, men grunder også i en sprogbarriere mellem det danske og det tyske, samt forskellige nationale tilgange til sikring af arkæologiske fortidsminder. Projektet identificerer et konkret behov for at integrere dansk og tysk tuegravsforskning på tværs af  grænseregionen.


 Arkæologen viser en flot, hel urne frem.
Arkæologen viser en flot, hel urne frem.
Nyere udgravning af tuegravpladsen Aarre, sydøst for Varde i Vestjylland.

Resultater/ formål

  • Fremme den kulturelle integration i grænseregionen ved en række formidlingstiltag rettet mod offentligheden i Danmark og Tyskland.
  • Bidrage til at fjerne den hidtil ensidige nationale forskningsfokus.
  • Etablere et tuegravsnetværk til udveksling af erfaringer og information i grænseregionen og til støtte af fremtidige forsknings- og formidlingsprojekter.
  • Tuegravsnetværket vil udvikle et stort, internationalt og tværfagligt forskningsprojekt, der skal skabe opmærksomhed omkring regionens unikke kulturarv.
  • Projektresultater vil blive formidlet og publiceret i en almen fortidsminde guide og en række forskningsartikler.

Projektdetaljer

  • Icon der Priorität 4: Puzzleteile greifen ineinander
  • Prioritet 4.2 - Funktionelt samarbejde

    Danne netværk i programregionen, Prioritet 4.2: Fremme grænseregionens borgeres interkulturelle forståelse med henblik på dansk og tyske levevis og kultur
  • Projektets samlede støtteberettigede udgifter
    132.390 Euro

Projektnavn

The urnfield phenomenon in Denmark and Northern Germany

Downloads

  • Er på vej

Interreg logo

Har du en projektidé?

Find flere informationer her >